Levykuormituskoe & Kantavuusmittaus

Kantavuusmittaukset:Meillä Ostromapilla on monen vuoden kokemus kantavuusmittauksista. Tänä päivänä olemme asiantuntijoita, kun puhutaan Levykuormitus – ja LOADMAN kokeista. Suoritamme kaikki kokeet suomen infra – ja maanrakennus standardien mukaisesti.  Levykuormitus ja LOADMAN kokeet on menetelmä millä testataan perustuksien ja maapohjien kantavuus. Kun puhutaan kantavuudesta halutaan varmistaa että perustukset ovat tehty oikein ja soveltuvat niiden käyttötarkoitukseen. Perustus voi olla talon tai rakennuksen pohja, mutta myös teiden rakennekerrokset. Lyhyesti sanottuna mittauksilla halutaan eliminoida kaikki mahdollisuudet siitä, ettei perustuksen päälle tuleva rakennelma lähde painumaan. Tapauksissa missä perustukset on antanut myötä ja lähtenyt painumaan tulee yleensä esille kysymys vastuusta. Tällaisissa tapauksissa ajankohtaista on yleensä selvitys siitä, kenelle vastuu kuuluu. Testaamalla perustuksia rakennusvaiheessa saadaan hyvä kuva siitä, että onko perustus tehty oikein ja kuinka se soveltuu sen käyttötarkoitukseen. Mikäli tästä huolimatta painumia esiintyy, urakoitsian on hyvä pystyä näyttämään että kantavuuskokeet on tehty. Varsinkin kun kysymys vastuusta tulee esille. Muutama esimerkki mitä perustuksen painumat saattaa aiheuttaa: Julkisivun halkeamia, tiet painuvat epätasaisiksi, putkilinjastot ratkeavat, vesivahinkoja ja vuotoja.  Levykuormitus: Meidän laitteemme levykuormituskokeiden suhteen koostuu pyöreästä levystä joka on halkaisijaltaan on 300mm, levyn päälle asetetaan tunkki. Tunkin avulla saadaan aikaan staattinen paine perustusta tai maata kohtaan. Mittaamalla painuma eri olosuhteissa saadaan laskettua kokeen tulokset. Käytännössä tämä tarkoittaa että paikan päällä on tunkille oltava vastapaino. Vastapainanona käytetään yleensä kaivinkonetta, mutta painava jyrä tai pyöräkuormaajakin on vaihtoehto. Levykuormituskokeita tehdään useimmiten talojen ja hallien perustuksille, mutta myös tietyömailla rakennusvaiheessa. 

LOADMAN: LOADMAN kokeissa käytetään laitetta jonka Suomalinen al-engineering Oy on kehittänyt ja rakentanut. Laitteen sisällä on 10kg painava kuula, joka tiputetaan alas useita kertoja. Mittaamalla painuma pudotuksien yhteydessä saadaan laskettua kokeen tulokset. Toisin kuin levykuormituskokeissa tätä menetelmää käyttäen työmaalla ei tarvitse olla vastapainoa paikalla. LOADMAN – kokeita otetaan osittain talon ja hallien perustuksista mutta myös tietyömailla. Yleinen tilanne on että LOADMAN :ia käytetään putkilinjastojen rakentamisen yhteydessä, esim. viemärilinjat. LOADMAN :illa on myös mahdollista ottaa kokeita kaivuun pohjakerroksesta mutta se myös mahdollistaa testata E-moduuli erilaisille materiaaleille.  LOADMAN ja levykuormituskokeiden tuloksissa selvitetään seuraavat arvot: E1, E2 ja E2/E1. Nämä arvot kertovat materiaalien ominaisuuksista, pohjien tiiveydestä ja suhde materiaalin laadusta ja kuinka se on tiivistetty. Kokeiden suorittamisen jälkeen raportoidaan tulokset, raporttiin kuuluu myös karttaliite tai koordinaatit millä voidaan näyttää mistä kokeet on otettu. Kun puhutaan raja-arvoista niin yleensä suunnitelialla tai tilaajalla on arvojen suhteen vaatimus. Mikäli tilanne on sellainen, ettei vaatimuksia arvoille ole, voidaan noudattaa suomalisen infrarakentamisen standardeja. Onko teillä kysyttävää LOADMAN tai levykuormituskokeiden suhteen, tai oletteko epävarmoja mikä menetelmä sopii juuri teiden projektiinne? Projektin tyypistä tai koosta huolimatta, älä epäröi ottamaan yhteyttä ammattimaiseen henkilökuntaamme.

Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää mittauspalveluista. Kerromme mielellämme miten voimme helpottaa työtäsi!

Henrik Aho

Myynti- ja Kehityspäällikkö

henrik.aho@ostromap.fi

050 490 2087

Kim Tuorila

Osastopäällikkö - Vaasa

kim.tuorila@ostromap.fi

044 322 6678

Pyydä tarjous
KONEOHJAUS
MITTAUS
LASERKEILAUS | UAV

JOHTOKARTOITUS

LEVYKUORIMITUSKOE

Nothing found.