Seurantamittaukset

Oletko huolissasi rakennuksesi sokkelin halkeamista vai epäiletkö, että koko rakenne liikkuu? Ei hätää! Ostromap auttaa sinua selvittämään, liikkuuko kiinteistösi, olipa kyseessä sitten omakotitalo tai suurteollisuuteen liittyvä erikoisrakennus. Kristoffer Blomqvist ja Henrik Aho vastaavat muutamiin seurantamittauksiin liittyviin kysymyksiin.

Mikä on seurantamittaus?

Seurantamittauksia tehdään paitsi selvittääksemme rakenteen liikkumista, myös sen selvittääksemme, miten se liikkuu tai painuu. Lisäksi tutkitaan eri tekijöiden vaikutusta, kuten vuodenaikoja tai lähellä olevan rakennustyömaan aiheuttamia tärinöitä. Saadaksemme hyvän käsityksen siitä, miten rakennus painuu ja mitkä tekijät voivat vaikuttaa painumiseen, näitä mittauksia on tehtävä pitkän ajanjakson aikana.

”Seurantamittauksia tehdään esimerkiksi neljännesvuosittain kahden vuoden ajan saadaksemme hyvän käsityksen siitä, miten rakenne liikkuu”, Aho kertoo.

Seurantamittaukset ovat tarpeellisia ja tärkeitä

Jos rakennus liikkuu tai painuu, on tällä hetkellä useita erilaisia menetelmiä sen korjaamiseksi. Tieto siitä, miten juuri sinun rakennuksesi liikkuu, on ratkaisevaa päättäessä painumisen tai liikkumisen korjaustoimenpiteistä.

Jos epäilet rakennuksen tai rakenteen liikkuvan, haluat reagoida mahdollisimman nopeasti.

”Painuva rakennus voi jatkuvasti saada uusia vaurioita, kuten halkeamia sokkelissa ja julkisivuissa, halkeneita LVI-putkia tai takertuvia ovia”, Aho kertoo.  

Miten mittaukset tehdään?

Mittaukset tehdään tarkkuusvaaituskoneella tai takymetrillä. Ensimmäinen mittaus on aina niin sanottu nollamittaus, jossa määritetään vertailuarvo kaikkille seurantamittauksille. Seurattaviin rakenteisiin asennetaan kiinteät ja luotettavat kiintopisteet. Näiden asennus tehdään yhteistyössä asiakkaan kanssa ja asiakkaan suostumuksella. Jokaisen mittauksen jälkeen mittauksen tulokset raportoidaan, mistä voi helposti tulkita, miten rakenne on liikkunut tai onko liike pysähtynyt.

”Tarkkuusvaaituskone, jota pääasiassa käytetään näihin mittauksiin, on erittäin tarkka, se täyttää 0,3 mm:n tarkkuuden kilometriä kohden”, Blomqvist sanoo.

Keneen voin ottaa yhteyttä?

Epäiletkö, että kiinteistösi liikkuu tai painuu? Ota meihin yhteyttä, niin löydämme sinulle kokonaisratkaisun!

Henrik Aho

Myynti- ja Kehityspäällikkö

henrik.aho@ostromap.fi

040 490 2087

Sagra media, 2023