Fredrik Fagerholm koneohjausosaston uusi osastopäällikkö

Voitko kertoa meille hieman taustastasi?

Olen rakennusmestarin tutkinnon suorittanut Optimalta ja työskennellyt noin kolme ja puoli vuotta kirvesmiehenä. Sitten kiinnostuin maanmittausalan ammatista ja hakeuduin maanmittaustekniikan insinööriksi Noviaan Vaasaan. Työskentelin Ostromapilla kesäisin ja sain työpaikan Ostromapilta, kun valmistuin vuonna 2018. Olin pääasiassa kentällä mittaamassa vuoden 2020 alkuun asti. Sitten aloin työskennellä koneenohjauksen parissa. Rakennustaustastani on ollut suuri etu työssäni, sillä kaikki termit olivat tuttuja entuudestaan ja olen nähnyt rakennuttajan puolen hankkeissa.

Kuinka monta henkilöä työskentelee osastollasi tällä hetkellä?

Meitä on viisi mallintajaa, itseni mukaan lukien, ja me olemme jakautuneet useisiin eri toimistoihin. 

Millaisia ovat koneohjauksen työtehtävät? Mitä tarjoatte?

Tarjoamme koneohjausjärjestelmien mallintamista 2D- ja 3D-muodossa, mittaustietojen loppudokumentointia (Toteuma-aineistoa) ja määrälaskelmia.

Kaikki maanrakennusurakoitsijat hyötyvät koneohjauksesta. Voit hyötyä valtavasti siitä, että näet maiseman ja sijainnin kaivinkoneesi näytöltä. Koneohjauksella on paljon helpompaa kuvitella lopputulosta. Asiakas päättää, haluaako hän 2D- vai 3D-piirustukset. Määrälaskennasta voi olla paljon hyötyä sekä ennen hankkeen aloittamista että loppuvaiheessa, kun halutaan varmistaa, että materiaali- ja kiviainesmäärät vastaavat tarjousneuvotteluissa laskettuja määriä.

Koneohjauksen käytöstä on tullut erittäin suosittua. Yhä useammat hankkeet edellyttävät nykyään koneohjausjärjestelmien käyttöä. Koneohjauksen käyttö on aika- ja kustannustehokasta, koska kuljettaja näkee näytöltä, milloin oikea taso on saavutettu suhteessa koneohjausmalliin. Toteumapisteitä on myös mahdollista sitoa suoraan eri rakennekerroksiin. Näitä mittauspisteitä käytetään myöhemmin lopullisissa asiakirjoissa osoittamaan asiakkaalle, että esimerkiksi tie täyttää vaatimukset ja että rakennekerrokset on rakennettu suunnitelman mukaisesti.

Voitteko mainita joitakin suuria projekteja, joita teillä on ollut viime vuoden aikana?

Meillä on useita projekteja Sundströms Ab Oy:lle koneohjauksen alalla. Yksi suurimmista hankkeista, jossa olemme olleet mukana, on Metsä Groupin projekti, jota varten olemme tehneet useita 3D-malleja ja määrälaskelmia. 

Miltä tuntuu, että sinulle on annettu osastopäällikön asemaa?

Se tuntuu hienolta, vaikka en ole koskaan pitänyt itseäni johtajatyyppinä. Pääset ohjaamaan paljon itse ja sinulla on paljon vastuuta. Suurimmat haasteet lienevät projektien delegoinnissa niin, että työnjako on tasainen, ja projektin ajan arvioiminen. Kaikki riippuu suunnittelusta.

Mikä on parasta työssäsi?

On kivaa, kun pääsee mukaan projektin alusta alkaen ja näkee lopputuloksen tosielämässä. On hienoa nähdä, kun 3D-malleista, joiden luomisessa olemme olleet mukana, tulee jotain konkreettista kentällä.

Mitä haluat kehittää itsestäsi osastopäällikkönä ja miten haluat kehittää osastoa?

Aina on paljon, mitä voi kehittää itsessään. Aina haluaa tulla paremmaksi johtajaksi. Tahtoo tuntea, että on todella saavuttamassa jotain yhdessä osaston kanssa ja että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Haluan, että koneohjausosasto kehittyy samaa tahtia teknologian kanssa, kyse on siitä, että pysytään kehityksessä mukana. Haluan myös, että osastollani työskentelevät ihmiset tuntevat, että he haluavat tehdä parhaansa samalla tavalla kuin minä yritän tehdä parhaani. 

Miten voit ja miten haluat auttaa asiakkaita entistä enemmän osastosi tarjoamien palvelujen avulla?

Yksi tärkeä asia on antaa tietoa palveluistamme, jotta asiakkaat voivat helposti nähdä, millaista hyötyä he saavat palveluidemme käytöstä. Kun kyseessä ovat uudet asiakkaat, jotka eivät ehkä ole käyttäneet koneohjausjärjestelmiä kovinkaan paljon aikaisemmin, voimme hyödyntää pitkäaikaista kokemustamme luodaksemme menettelyjä, jotka toimivat alusta alkaen ja ovat helposti ymmärrettäviä.

Miten asiakkaan pitäisi toimia, kun hänellä on uusi projekti alkamassa ja hän haluaa sinut kumppanikseen?

Ottamalla minuun yhteyttä tarjouspyynnön kautta. Piirustukset on hyvä olla valmiina jo tiedustelun yhteydessä, jotta prosessi etenee nopeammin.

Fredrik Fagerholm
Osastopäällikkö – koneohjaus
fredrik.fagerholm@ostromap.fi
044 726 6577

SAGRA media, 2022