Koneohjaus | Kemin biotuotetehdas

Koneohjaus on rakentamisen palvelu ja apuväline, jonka suosio on kasvanut viime vuosina. Ostromapin koneohjausyksikön osastopäällikkö Jesper Wikman puhuu koneohjauksesta ja siitä, miten koneohjausmalleja voidaan käyttää eri projekteissa.

Mitä on koneohjaus?

Koneohjaus on järjestelmä, joka käyttää esimerkiksi kaivinkoneen kauhassa, puomissa tai rungossa olevia antureita ja satelliittijärjestelmää näyttämään koneen sijainnin suhteessa koordinaattijärjestelmään. Useimmissa tapauksissa ohjaat koneen kuljettajana itse konetta ja käytät järjestelmää apuvälineenä, esimerkiksi tarkistaaksesi maanpinnan tason todellisuudessa verrattuna teoriaan. Koneohjausjärjestelmä koostuu antureista, antenneista ja ohjaamossa olevasta näytöstä. Hankkeissasi tarvitset myös koneohjausmalleja, joissa me Ostromapilla voimme auttaa sinua.

”Monessa hankkeessa tilaaja vaatii, että kaivinkoneissa on oltava koneohjausjärjestelmä. Koneohjausmallien käyttö on helppoa ja kätevää”, Wikman sanoo.

Muutama koneohjausjärjestelmä mitä Suomessa käytetään ovat Leica, Novatron, Trimble, Topcon ja L5. Kaikki nämä järjestelmät käyttävät erilaisia tiedostomuotoja. Siksi tarvitaan eri järjestelmiin sopivia malleja. Me Ostromapilla varmistamme, että saat tarvitsemasi tiedostot, ja opastamme sinua koko prosessin ajan.

Koneohjausmallit Kemiin rakenteille olevalla biotuotetehtaalle

Ostromap toimittaa parhaillaan koneohjausmalleja suureen metsäteollisuuden hankkeeseen, Metsä Groupin biotuotetehtaalle Kemiin. Kyseessä on valtava hanke ja fossiiliton tehdas joka on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin investointi, 1,6 miljardia euroa. Hankkeessa tarvitaan 3D-malleja tehdasalueen maanrakennustöihin ja tehdasalueen vieressä kulkevasta rautatielinjasta.

Havainnekuva Kemin biotuotetehtaasta (metsafibre.com).

Me Ostromapilla työskentelemme Sundström Ab Oy:n kanssa alihankkijoina. Tehtävämme tässä työketjussa on tarjota kaivinkoneen kuljettajille koneohjausmalleja erityyppisiä kaivutöitä varten.

Tässä hankkeessa tarvittaviin koneohjausmalleihin kuuluvat mallit kaivannon pohjaa varten, jotta kaivinkoneen kuljettaja tietää, kuinka syvälle kaivaa, ja mallit massavaihtoa varten. Jos maaperätutkimus osoittaa, että pohjamateriaali on jollakin tavalla huono, esimerkiksi mutamainen, voi joutua tekemään massanvaihtoa. Suunnittelijat laativat suunnitelmat alueesta, jolle massavaihtoa on tarkoitus tehdä, ja me tuotamme koneohjausmallit alueesta näiden suunnitelmien mukaisesti. Teemme myös täyttömalleja eri rakennekerroksia varten sekä viiva- tai pistemalleja vettä ja viemäröintiä varten. Toisin sanoen teemme maastomalleja, viivamalleja, pistemalleja ja taustakuvia (2D-piirustuksia), joita voidaan käyttää kaivinkoneen koneohjausjärjestelmässä.

Koneohjauksen edut

Kaivinkoneen koneohjaus lisää tarkkuutta työmaalla. Kaivinkoneen kuljettaja tietää kaivannon tarkat koordinaatit koneohjausjärjestelmän ja koneohjausmallien avulla.

Toinen etu voi olla se, ettet jatkuvasti tarvitse infra-asentajaa paikalla. Kaivutyöt tehdään suoraan kaivinkoneella oikeaan tasoon, mikä tehostaa työtä. Kun käytössä on koneohjausjärjestelmä, maastossa ei myöskään yhtä usein tarvita mittauskonsultin palveluja.

Koneohjausjärjestelmän avulla voit mitata kaivetun alueen pohjan ja tarkistaa heti, että pohja on oikealla korkeudella. Tämä tapahtuu kaivinkoneen kauhassa olevan anturin avulla, joka lähettää tietoa kauhan asennosta koneohjausjärjestelmään. Tämän tiedon avulla voidaan sitten laskea, kuinka paljon materiaalia käytettiin kerroksen täyttämiseen.

”Koska tuotamme koneohjausmallit sinulle, olemme kanssasi jo projektin alkuvaiheessa käymässä läpi piirustukset. Tällöin on mahdollisuus havaita mahdolliset virheet piirustuksissa, ja sinulla on aikaa korjata ne ennen projektin aloittamista.”

Ostromap tarjoaa tukea

Kun tilaat meiltä koneohjausmalleja, saat mallien lisäksi myös apua niiden käyttöön. Olemme käytettävissäsi joka arkipäivä ja opastamme sinua koneohjausjärjestelmän ja koneohjausmallien käytössä. Koneohjausjärjestelmissä on monesti pilvipalvelua, ja sen kautta voit jakaa näyttöä kuljettajan kanssa. Näin on helppo ymmärtää, mikä voi olla vialla.

”On hienoa, kun voimme asiakkaan kanssa reaaliaikaisesti ratkaista mahdollisia ongelmia työmailla”, Wikman sanoo.

”Koneohjausmallimme ovat käytössä ympäri Suomea, ja meitä on mahdollista palkata myös muihin maihin, sillä kaikki voidaan tehdä virtuaalisesti.”

Haluatko palkata meidät? Ota yhteyttä soittamalla Jesperille numeroon 044-7770515 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jesper.wikman@ostromap.fi, saadaksesi lisätietoja palvelusta tai tehdäksesi tarjouspyynnön projektillesi.

SAGRA media