Kaapelikartoitus ja johdotusdokumentaatio

Meillä Ostromapilla on laaja kokemus kaapeleiden paikantamisesta ja kartoituksesta, ja voimme auttaa teitä kartoittamaan puhelin-, sähkö- ja kuitukaapelit sekä maaperässä olevat vesi- ja kaukolämpöputket. Simon Ahlvik kertoo lisää palveluistamme.

Kaapelipaikannus

Jotta kaapeliverkot eivät vahingoituisi kaivutöiden aikana, on ensin selvitettävä, missä nykyiset kaapelit ovat. Kun uusia kaapeleita kaivetaan maahan, ne on myös dokumentoitava tulevaa käyttöä varten. ”Teemme kaapelipaikannuksia ja kartoituksia ympäri maata. Petarsaaressa meitä on kolme henkilöä, jotka huolehtivat näistä palveluista. Paikannamme kaapeleita ja teemme kartoituksia Vaasan ja Kokkolan välillä aina Evijärvelle asti. Meillä on myös tiimejä Närpiössä, Seinäjoella ja Oulussa, jotka suorittavat näitä palveluja”, Ahlvik sanoo.

Kaapelipaikannukset tehdään hankkeen alussa, ennen kuin kaivinkone saapuu työmaalle. Tätä palvelua tarvitaan osoittamaan, missä nykyiset kaapelit ovat, jotta niitä ei katkaista. Tietoliikenne- tai sähkökaapeleiden katkeaminen voi olla kallista ja jopa vaarallista. Maanalaisten kaapeleiden sijainnin paikannukseen käytetään kaapelin- tai johdonpaikanninta, joka koostuu lähettimestä (puristin + johto) ja vastaanottimesta (akseli). Lähetin luo kaapeleiden ympärille sähkömagneettisen kentän, jonka vastaanottaja havaitsee. Kaapeleiden sijainti merkitään spraymaalilla.

Johdotuksen dokumentaatio

Johdotuksen dokumentointi tehdään projektin lopussa uusien johtojen sijainnin dokumentoimiseksi. Tämä on tarpeen tulevaa käyttöä varten, jotta johdot voidaan helposti paikantaa, jos esimerkiksi havaitaan ongelmia. Dokumentoimme vesi-, kuitu-, viemäri-, sähkö- ja kaukolämpöputkia. Tämä tehdään GPS-laitteiden ja kämmentietokoneen avulla.

Kuka voi tilata palveluja?

 

Ostromapilla on sopimuksia eri tele- ja sähköyhtiöiden kanssa eri puolilla maata. Pietarsaaren tiimin osalta palveluja tilaavat pääasiassa paikalliset tele- ja sähköyhtiöt. 

”Jos yksityishenkilö haluaa tilata kaapelipaikannuksen ennen kaivutöitä, hänen on otettava yhteyttä paikalliseen teleyhtiöön tai sähköyhtiöön, joka puolestaan ottaa yhteyttä Ostromapiin. Asiakkaan tarpeista riippuen voimme hoitaa koko prosessin kartoituksesta dokumentointiin. Meillä on monen vuoden kokemus johdotuksen dokumentoinnista Trimble Nis- ja Trimble Lotus -ohjelmissa.

 

Voitko mainita joitakin projekteja, mitä teillä on ollut viime vuoden aikana?

Ahlvik kertoo: ”Meillä on parhaillaan käynnissä mittava projekti sähköyhtiö Elenian kanssa, joka kaivaa sähkökaapeleita Evijärvellä. Johdotuksen dokumentoinnin alalla olemme saaneet toimeksiannon myös JNT:ltä Jepualla, jossa olemme kartoittaneet lähes 5 km:n pituisen matkan yhdessä hankkeessa. Olemme myös kartoittaneet monta kilometriä JNT:lle Replotissa. JNT:n runkoverkko on nykyään hyvin kehittynyt, ja yleensä on kartoitettava vain lyhyitä kuituyhteyden pätkiä teiltä taloille. Muita hankkeita ovat olleet muun muassa asuinalue ja Risöhällintie Luodossa. Toinen meneillään oleva hanke on ilmajohtojen kartoittaminen, jotka korvataan maakaapeleilla. Meillä on ollut myös suurempia hankkeita, esimerkiksi Jalasjärvellä, jossa kartoitimme noin 30 kilometrin matkan, sekä Oravaisten ja Vöyrin välillä, kun siellä kaivettiin kuitukaapeleita, jotka kartoitimme jälkikäteen.”

Millaista on työskennellä kaapelikartoitusten parissa?

”Työ sujuu vaivattomasti. Laitteet ovat tuttuja ja tiedämme, mitä on tekeillä. Laitteet ovat kehittyneet paljon lyhyessä ajassa, ja esimerkiksi GPS-teknologiaa on kehittynyt huomattavasti, joten asiat sujuvat yleensä hyvin kentällä. Teknologia kehittyy koko ajan, joten on mielenkiintoista nähdä, miten työskentelemme näiden palvelujen kanssa tulevaisuudessa. Vaikka tehtävät itsessään näyttävät samalta, yksikään päivä ei ole samanlainen. Varsinkin rakentamisen huippusesongin aikana meillä on paljon töitä. Työtehtävät vaihtelevat, ja pääsee matkustelemaan paljon, mistä nautin.” sanoo Ahlvik.

 

2021, SAGRA media