UAV - LIDAR

Ostromap on tarjonnut drone-kartoituksia vuodesta 2015 lähtien, ja tekniikka kehittyy jatkuvasti. Maanmittauskonsultti Mattias Sjöström kertoo, miten ja milloin UAV:ita käytetään Ostromapilla.

Mikä on UAV?

UAV on lyhenne sanoista ”Unmanned Aerial Vehicle” (miehittämätön ilma-alus), joka voidaan kääntää miehittämättömäksi ilma-alukseksi eli lennokiksi. Maanmittauksessa UAV tarkoittaa sitä, että lennokille on asennettu kamera ja/tai laserkeilain (lidar), mikä helpottaa ja sujuvoittaa laajojen tai vaikeapääsyisten alueiden kartoittamista.

Milloin UAV:tä käytetään?

UAV:t ovat erittäin joustava tapa tehdä mittauksia. Se on ajallisesti tehokasta ja sitä voidaan tehdä lähes ympäri vuoden, paitsi sateisina tai tuulisina päivinä. UAV:n avulla voidaan nopeasti kartoittaa laajoja alueita suurella tarkkuudella.

Miten fotogrammetria UAV:illa toimii käytännössä?

Käyttämämme lennokit ovat autonomisia, ja niissä on sisäänrakennettu GPS-järjestelmä, joka pitää ne halutulla alueella ja reitillä lennon aikana. Maastotyön suunnittelu alkaa lentoreitin ja merkkipaikkojen suunnittelulla. Itse lento ei vaadi muita suuria valmisteluja, mutta otamme huomioon kaikki sovellettavat lentorajoitukset ja UAV-lentoa koskevat säännöt. Erityisesti lentokenttien läheisyydessä on erilaisia rajoituksia.

Kun maastotyöt alkavat, signaalit (lentoristit) sijoitetaan haluttuun paikkaan. Sitten ne kartoitetaan käsikäyttöisellä GPS-laitteellamme, jotta saadaan tarkemmat koordinaatit, joihin kartoitus sidotaan.

Kiinteä kamera ottaa kuvia eri kulmista halutulla lentokorkeudella. Kuvat menevät päällekkäin ja kerätty mittaustieto sidotaan koordinaatistoon, joka puolestaan muodostaa pistepilven, joka kuvaa pintaa mittaamalla kuvissa. Tästä kuvasta voidaan sitten luoda ortokuva eli geometrisesti tarkka kuva tai maastomalli esimerkiksi suureiden laskentaa varten.

Miten laserkeilaus/LIDAR UAV:lla toimii käytännössä?

Laserkeilaus lennokkeja käyttäen on yleistymässä. Lidar-tekniikka skannaa laserantureiden avulla alueen miljoonilla datapisteillä ja suodattaa tuloksena syntyvästä pistepilvestä pois tarpeettomat tiedot, kuten puut, rakennukset jne., joita ei tarvita esimerkiksi maastomallin tekemiseen. Menetelmä on erittäin tarkka ja siksi myös hyvin aikaa säästävä.

Kuka hyötyy UAV:ista?

UAV:itä käyttävät nykyään monet eri toimijat. Infrastruktuuriteollisuudessa fotogrammetriaa käytetään usein suunnittelun ja dokumentoinnin täydentäjänä. Kyse voi olla esimerkiksi tavallisista yleiskuvista, kalvoista, 3D-maastomalleista, tilavuuslaskennasta tai tavallisesta pistepilvestä.

Dronien avulla suorittamiamme toimeksiantoja ovat muun muassa laajojen maa-alueiden kartoitus aurinko- ja tuulipuistojen suunnittelun pohjaksi, hiekka- ja maakasojen tilavuuslaskenta, kaatopaikkojen kartoitus ja maastolaserkeilauksen täydentäminen UAV-kartoituksella.

Jos haluat lisätietoja UAV:stä tai tilata kartoituksen, ota yhteyttä:

Fredrik Fagerholm

Osastopäällikkö – koneohjaus / UAV

fredrik.fagerholm@ostromap.fi

+358 (0)44 726 6577

SAGRA media, 2024