Uusi laserkeilauskalusto - Leica RTC 360

Ostromapilla haluamme jatkuvasti tarjota mittauspalveluja uusimmalla tekniikalla. Olemme tarjonneet asiakkaillemme laserkeilauspalveluja vuodesta 2004 saakka. Yksi viimeisimmistä investoinneistamme on laserkeilauskalusto, Leica RTC 360, joka täydentää muut laserkeilauskalustomme. Anders Björklund, mittauskonsultti, kertoo lisää kalustosta.

Laserkeilauksella on monia käyttöalueita

Laserkeilausta käytetään siinä missä tavallinen mittauskalusto ei riitä, nimittäin sellaisissa kohteissa missä mittaaminen perinteisellä tavalla kestäisi liian kauan. Sellaisia kohteita voi olla esimerkiksi teollisuusalueilla, kaivoksissa tai kerrostaloremonteissa.

”Olen äskettäin käynyt keilaamassa koulua. Koulua on tarkoitus muuttaa asunnoiksi. Keilausaineistosta arkkitehti saa kaikki mitat suoraan eikä tarvitse mitata kaikki mitat käsin. Keilain ottaa samalla valokuvia, että saadaan keilatusta huoneesta värikuvia. Monesti arkkitehti haluaa värikuvia esimerkiksi kerrostalojen remonttien suunnitteluun.” Björklund kertoo.

Laserkeilausta voi myös hyödyntää kaivoksissa. Kaivoksien epäsäännöllisien pintojen vuoksi laserkeilaus sopii loistavasti etäisyyksien mittaamiseen. Keilausaineiston avulla voidaan nopeasti arvioida, sopivatko erityyppiset koneet ja ajoneuvot kaivokseen vai täytyykö louhia lisää.

Miten laserkeilaus toimii?

”Keilain lähettää lasersäteitä ja mittaa vaakakulman, pystykulman ja etäisyyden. Sen jälkeen keilain laskee miljoonien pisteiden koordinaatteja. Nämä pisteet muodostavat pistepilven jonka voi nähdä 3D-kuvana. Siitä kuvasta voidaan lukea kaikki etäisyydet mitä kyseiseen kohteeseen tarvitaan.” Björklund selittää.

Keilain voi myös ”maalata” väritason pisteisiin, jotta pistepilveä tai 3D-kuvaa voidaan katsoa kolmiulotteisena valokuvana. Valokuva ei sinänsä liity itse mittaukseen mutta voi olla avuksi jos haluaa nähdä miltä tilat todellisuudessa näyttää.

”Yhden keilausaseman keilaus kestää tällä kalustolla 26 sekuntia, se on merkittävästi nopeampaa kuin vanhemmilla keilaimilla” Björklund jatkaa. ”Kun kaikki pisteet ovat keilattu siirrämme keilausaineistoa tietokoneen kovalevylle. Leica RTC 360:n keilausasemien tiedonsiirto tietokoneen ohjelmistoon on melko automatisoitu prosessi, mikä tietysti säästää aikaa.”

Leica RTC 360 – nopea, notkea ja tarkka

Toisin kuin monet vanhemmat mallit Leica RTC 360:lla on sisäänrakennettuja kameroita, mikä on todella kätevää. Keilaimella on viisi kameraa, yksi pääkamera ja neljä muuta mitä käytetään paikannukseen. Keilain painaa 6kg, mukaan kuuluu hiilikuitujalusta mikä helpottaa kantamisen. Koko kalusto mahtuu selkäreppuun ja on helppo ja kätevä ottaa mukaan työkohteisiin. Tämä keilain sopii erinomaisesti ahtaisiin tiloihin, erityisen ketterä tämä on LVI-tiloissa.

”Tämä keilain on ollut hyvä lisä muihin keilauskalustoihimme. Leica RTC 360 on nopea, notkea ja tarkka. Se sopii hyvin rakennuskohteisiin missä tarvitaan asuntojen ja toimistojen sisätilojen keilausta. Se on pieni ja helppo ottaa mukaan erityisesti kerrostaloihin missä pitää kantaa kalustoa useiden kerrosten välillä. Kaikki nämä tekijät auttavat meitä suorittamaan laserkeilaukset tehokkaalla tavalla.” Björklund toteaa.

12.03.2021, SAGRA media