Ny laserskanningsutrustning - Leica RTC 360

Vi på Ostromap strävar ständigt till att kunna erbjuda den senaste tekniken i våra mätningstjänster. Vi har erbjudit våra kunder laserskanningstjänster sedan 2004. En av våra senaste investeringar är en laserskanningsutrustning, Leica RTC 360, som kompletterar vår övriga laserskanningsutrustning. Anders Björklund, mätkonsult, berättar mera om utrustningen.

Laserskanning har många användningsområden

Man använder laserskanning där vanlig mätutrustning är otillräcklig, d.v.s. där det skulle ta för länge att mäta på traditionellt sätt. Sådana projekt kan vara t.ex. vid industriområden, gruvor eller höghusrenoveringar.

”Jag har nyligen skannat vid en skola, som ska göras om till bostäder. Då får arkitekten alla mått direkt och man behöver inte mäta alla avstånd för hand. Laserskannern fotograferar även i färg, så att man får en färgbild av rummet man skannar. Ofta vill arkitekterna ha färgbilderna för planering av t.ex. höghusrenoveringar.” berättar Björklund.

Laserskanning kan också användas i gruvor. Eftersom ytorna i en gruva alltid är oregelbundna, passar laserskanning utmärkt för att mäta avstånden inuti gruvgångarna. Med hjälp av mätningarna kan man då på ett snabbt sätt bedöma ifall olika typer av maskiner ryms in i gångarna eller om man behöver spränga mera.

Hur fungerar laserskanning?

”Skannern skickar ut laserstrålar och mäter horisontalvinkel, vertikalvinkel och avstånd. Sedan räknar skannern ut koordinater på miljontals punkter. Alla dessa punkter bildar då ett punktmoln som kan ses som en 3D-bild. Från den bilden kan man sedan utläsa alla avstånd man behöver till projektet i fråga.” förklarar Björklund.

Skannern kan även ”måla” ett färglager över punkterna, så att punktmolnet eller 3D-bilden kan ses som ett fotografi i 3D. Fotot har inget med mätningen i sig att göra men kan vara användbart för att få en bättre bild av hur utrymmet verkligen ser ut.

”Att skanna en station tar 26 sekunder med denna utrustning, vilket är mycket snabbare än många äldre modeller” fortsätter Björklund. ”När alla punkter skannats överför vi skanningsmaterialet till en hårdskiva i datorn. Leica RTC 360 har en ganska automatiserad process när det kommer till att överföra de många skanningsstationerna till dataprogrammet, vilket förstås sparar tid.”

Leica RTC 360 – snabb, smidig och noggrann

Till skillnad från många tidigare modeller har Leica RTC 360 inbyggda kameror, vilket är mycket behändigt. Skannern har fem kameror, varav en är huvudkamera och de fyra andra är till för positionering. Själva skannern väger 6 kg och har ett tillhörande kolfiberstativ som också är väldigt lätt att bära. Hela utrustningen kan läggas ner i en väska och är på det viset väldigt lätt och smidig att ta med. Denna skanner lämpar sig ypperligt i trånga utrymmen, speciellt smidig är den när man ska mäta i utrymmen för VVS.

”Denna skanner har varit ett bra komplement till den skanningsutrustning vi redan har. Leica RTC 360 är snabb, smidig och noggrann. Den lämpar sig speciellt bra för byggnadsprojekt där man behöver inomhusskanning av bostäder och kontor. Den är liten och nätt och är enkel att ta med sig, vilket är speciellt tacksamt vid mätning i höghus där man behöver bära mätutrustningen mellan många våningar. Alla dessa faktorer bidrar till att vi kan utföra laserskanningarna på ett effektivt sätt” säger Björklund sammanfattningsvis.

12.03.2021, SAGRA media