Kristoffer Blomqvist ny vd för Ostromap

Efter förra ägaren och vd:n Stefan Hagmans bortgång, behövde Ostromap någon som kunde axla rollen som ny vd för företaget. Det föll sig naturligt, i och med hans tidigare erfarenhet på Ostromap, att den som tar över ansvaret skulle bli Kristoffer.

En naturlig övergång

Hur började din karriär på Ostromap?

”Min historia på Ostromap började redan år 2007 när jag kom hit som sommarjobbare under tiden jag studerade till lantmäteriingenjör i Vasa. Från december 2009 har jag haft fast anställning. På den tiden var vi 9 anställda och i dagsläget har vi 42 anställda. Jag har sedan dess haft olika roller inom företaget och har bland annat jobbat ute på fälten med kartläggningar och byggmätningar. Sedan år 2014 har jag fungerat som mätchef, ända tills nu i sommar” berättar Blomqvist.

När Blomqvist började år 2009 fanns Ostromaps verksamhet endast i Jakobstad, men vartefter det kom flera uppdrag har verksamheten utökats med kontor i Vanda, Vasa, Seinäjoki och Uleåborg. 

Hur har det gått att axla det nya ansvaret som vd? Har något varit utmanande?

”Det är klart att det finns vissa saker som är nya, men jag har varit med länge på företaget så jag känner mig trygg i att jag känner alla anställda, känner ägarna och våra jobbrutiner är etablerade. Övergången från mätchef till vd känns naturlig. Jag ser fram emot de utmaningar som kommer med den nya rollen.”

Stort förtroende för kollegorna

Lantmäteribranschen är en bransch i ständig förändring och utveckling. Det kommer hela tiden ny teknik och det gäller att hänga med för att kunna erbjuda den senaste tekniken och kunskapen. Det sätter också vissa krav på de anställda.

”Firman utvecklas hela tiden och det har varit intressant att få följa med på den resan. Det kommer alltid nya utmaningar och man lär sig nya saker fast man varit med länge. Vi hjälps åt inom teamen och vi har väldigt duktiga medarbetare och anställda som dessutom är bra på att ställa upp även på kort varsel då det behövs, vilket jag är mycket tacksam över. De kan sin sak och är flexibla.”

Vill föra vidare f.d. vd Stefan Hagmans positivtet

Du har jobbat mycket sida vid sida med Stefan, är det något från hans ledarskapsstil som du vill ta vara på och föra vidare för Ostromap?

”Det är nog hans positivitet. Stefan ansåg att man inte måste kunna allt direkt, utan man jobbar fram kunskapen och behöver inte vara rädd för att lära sig nya saker. Stefan var mer än bara en chef för mig, han var även en vän som har lärt mig mycket.”

Ostromaps framtid

Hur ser framtiden ut? Något speciellt område ni kommer fokusera mera på?

”Personalens välmående och trivsel på arbetsplatsen är något som är viktigt för mig, det skall vara roligt att komma till arbetet. Jag vill satsa ännu mera på de områden vi redan är bra på, samtidigt som branschen utvecklas hela tiden och vi måste lära oss nya saker. Yrket har skiftat från att vi mest haft folk på fältet till att en del av arbetet nu görs vid en dator i och med maskinstyrningens etablering. Även laserskanning är ett område som Ostromap har hållit på med en lång tid, vilket vi vill fortsätta vara ledande inom. Jag vill satsa på personalens skolningar så att de får den utveckling de behöver och kan känna sig trygga i sina uppgifter.”

När du inte är på jobbet, vad gör du då?

”Med tre barn finns det alltid något att göra” skrattar Blomqvist. ”På somrarna bor vi hela familjen ute på villan, där jag gärna är ute och paddlar, cyklar i skogen och springer. Familjetid och motion är det jag gärna ägnar min tid åt.”

SAGRA media