20 år av lantmäteri och mätteknik- så tänker grundaren Stefan Hagman nu

”Vi startade företaget i juni 2000 med Ralf Tuorila och JNT. Idag sysselsätter företaget 40 personer.

Det måste sägas att branshen har utvecklats enormt och fortsätter att utvecklas snabbt. Lyckligtvis har vi motiverade anställda som hjälper oss att hålla oss med och i fronten av utvecklingen.För min del vill jag ge dem frihet och möjlighet att utvecklas i sitt arbete. Detta återspeglas i det faktum att vi gärna investerar i ny mätteknik och vår personal har också befogenhet att agera och fatta kritiska beslut tillsammans med våra kunder. Detta gör oss till en flexibel och effektiv partner som utnyttjar den bästa tekniken, säger Stefan Hagman, grundare av företaget.

”Mätningstekniken var mycket annorlunda för 20 år sedan. När vi började var vårt huvudsakliga jobb att kartlägga och dokumentera ledningar och kablar i Jakobstads-området, ledningskartan upprätthölls i en Xcity-databas, nu känd som NIS.

Idén med en gemensam ledningskartläggning var att ha ledningsuppgifterna i ett gemensamt system och att ett kartläggningsteam utför all kartläggning och dokumentation i terrängen. Även mätbehovet inom bygg- och anläggningsindustrin möjliggjorde tillväxt, och med den växte personalstyrkan, säger Hagman.

Snellman och UPM påskyndar tillväxten

”Oy Snellman Ab och UPM-Kymmene i Jakobstad investerade kraftigt i början av 2000-talet, vilket bidrog till vår tillväxt. 2004 investerade vi i en 3D-laserskanner MENSI GX 200, vilket möjliggjorde effektiva 3D-mätningar och dokumentationer för industriella konstruktioner. Våra kunder inkluderade då Kemira- och Outokumpu-fabrikerna i industriområdet Karleby och LKAB i Kiruna, Sverige.

År 2009 kom vi för första gången i kontakt med maskinstyrning och Scanlaser / Leica Geosystems. Sedan dess har vi varit nära involverade i utvecklingen och idag kan vi ge infrabyggarna möjlighet att använda rätt mätteknik oavsett projektets storlek. Som jag nämnde, har utvecklingen varit enorm, och endast tack vare personalen, har vi kunnat vara en del av denna utveckling vilket är något jag är mycket tacksam för, avslutar Stefan.

Mera information om våra tjänster hittar du här, maskinstyrning, laserskanning, ledningskartläggning och plattbelastningstest.

Jakt är också lagarbete