Ostromap växer - Startar dotterbolaget Swemap i Sverige
När Ostromaps verksamhet i Sverige ökade, växte också behovet av ett smidigare samarbete över landsgränserna. Den 1.1.2021 grundade Ostromap dotterbolaget Swemap, som nu bedriver verksamhet i Luleå, Sverige. Vi ringde upp Swemaps vd, Linus Hagman för en intervju.
Hur uppkom tanken på ett dotterbolag?
”Det började med att Ostromap hade jobb uppe i Kiruna för några år sedan. För cirka ett och ett halvt år sedan fick de ett kontrakt med en kund i Gällivare. Det blev mer och mer jobb i Sverige och med ett finskt bolag som jobbar i Sverige kan det bli ganska mycket pappersarbete. Det blev allt tydligare att det bästa vore att starta ett dotterbolag i Sverige, för att underlätta det byråkratiska arbetet för Ostromap i Finland. Då kom vi överens om att vi startar ett dotterbolag i Luleå och att alla projekt som Ostromap haft i Sverige i fortsättningen sköts av Swemap”, berättar Hagman.
Swemap har redan flera projekt i rullning. Linus Hagman har tidigare jobbat på Ostromaps projekt i Sverige och det föll sig naturligt att han nu fortsätter bedriva verksamheten i rollen som chef för Swemap. I nuläget består teamet på Swemap av Linus Hagman (vd), Viktor Granvik samt ytterligare en person som är inhyrd från Ostromap. De två sistnämnda figurerar just nu främst på ett projekt nere i en gruva, medan Linus hanterar övriga projekt och själva etableringen av Swemap i Norrbotten.
Swemap erbjuder liksom Ostromap mätningstjänster så som maskinstyrning, mätning, laserskanning, UAV-fotografering och ledningsdokumentation.
Att arbeta i en gruva innebär väldigt speciella arbetsförhållanden
Just nu är en stor del av Swemaps verksamhet fokuserad på gruvprojektet vid Malmberget i Gällivare. Swemap fungerar som underleverantör åt gruvföretaget som bryter järnmalmen. För att sprängningarna ska kunna äga rum måste Swemap märka ut var borrhålen i gaveln ska komma (väggen där sprängningen görs), samt kalibrera maskinerna så att de alltid borrar i rätt riktning under jorden. Det blir långa arbetsdagar med 6–12 stycken utsättningar per dag och allt sker ca 1250 meter under marken.
”De som spränger och borrar jobbar i skift, vi behöver finnas till hands under hela dagen, så att arbetet kan fortskrida enligt planerna”, berättar Hagman.
”Vi jobbar därför sju dagar och är sedan ledig sju dagar. I början av en arbetsdag åker man ner under jord och har alltid först kontakt med arbetsledaren som säger vilken ort man ska fara till inne i gruvan. Framme på gruv-orten gör vi utsättningar på gaveln så att de vet var de ska borra och hur de ska kalibrera maskinerna enligt våra mätningar. Det blir mycket körning med bil, mellan 70–100 km bilkörning under jord varje dag. Det är vår uppgift att hålla reda på hur stora orterna blir, så att vi kan informera åt gruvarbetarna hur långt dom kommit på en dag.”
Swemap erbjuder den senaste tekniken
”Vi är unika på marknaden när man ser till tekniken. Det är ett fåtal företag som har den utrustning och den datakunskap vi erbjuder på både Ostromap och nu Swemap. Vi kan det mesta och vi har nutidens system, vi hänger alltid med i uppdateringar.”
Målet att etablera sig i Norrbotten och vidare
”Vi är ett nystartat företag som satsar på tillväxt. Vi försöker alltid erbjuda det bästa. Vi har ett gott samarbete med våra nuvarande kunder, de är väldigt viktiga för oss” säger Hagman glatt. ”Vi får in allt fler projekt från kunder runt om i Norrbotten och vi hoppas på att kunna expandera ännu mera och nå ut till övriga delar av landet.”
Vill du veta mer om Swemap?
En hemsida kommer att lanseras inom kort, men till dess kan man kontakta Linus Hagman och Swemap via deras facebook-sida Swemap ab.
30.1.2021, SAGRA media